Nie ma „ciemnej strony” wszechświata?
16 czerwca 2010, 10:56Ciemna materia i ciemna energia - ta niepoznana część wszechświata, niewykryte nadal cząstki, dla których nie ma zadowalającej teorii od lat niepokoją umysły naukowców. W zrozumienie tego fenomenu włożono wiele wysiłku a tymczasem okazuje się, że być może wcale go nie ma...
Jak bakterie budują swoje strzykawki
14 czerwca 2010, 11:01Aby zainfekować czyjś organizm, bakteria musi przechytrzyć jego układ odpornościowy. W tym celu przez kanały transportowe w błonie dostarczane są czynniki wirulencji. U niektórych bakterii kanały te tworzą coś w rodzaju strzykawki, przez co patogen zyskuje dostęp do wnętrza komórki gospodarza. Naukowcy ze Stowarzyszenia Maxa Plancka i Federalnego Instytutu Badań nad Materiałami i Testowania jako pierwsi odkryli, jakie podstawowe reguły rządzą "konstrukcją" kanałów. Do eksperymentów wykorzystano gatunek bakterii powodujący zatrucia pokarmowe (czerwonkę) - Shigella flexneri.
Mózg kontroluje cholesterol
7 czerwca 2010, 16:27Powszechnie uważa się, że poziom cholesterolu we krwi jest wypadkową diety, metabolizmu i pracy wątroby. Najnowsze badania na myszach sugerują jednak, że to mózg kontroluje jego poziom we krwi i robi to za pośrednictwem hormonu łaknienia - greliny.
Poczucie humoru wydłuża życie
7 czerwca 2010, 12:00Poczucie humoru pozwala ludziom zachować zdrowie i zwiększa szanse na dożycie wieku emerytalnego. Po przekroczeniu granicy 70 lat wynikające z niego korzyści zdrowotne zmniejszają się (International Journal of Psychiatry in Medicine).
Manipulacja na dużą skalę w małej skali
2 czerwca 2010, 10:22Szczypce optyczne, szczypce magnetyczne, mikroskop sił atomowych - te urządzenia są symbolem najbardziej zaawansowanych technik operowania w nano- i mikroskali. Nowe urządzenie opracowane na Harvardzie być może odeśle je do lamusa.
Na ryżu Mur Chiński stoi
31 maja 2010, 09:20Dr Zhang Bingjian z Zhejiang University w Hangzhou uważa, że udało mu się odkryć tajemnicę trwałości Wielkiego Muru Chińskiego. Jak wyjaśnia chemik, ok. 1500 lat temu wapno gaszone w zaprawie zaczęto mieszać z lepką pastą z mąki ryżowej.
Zwalczać groźne niegroźnymi
20 maja 2010, 12:14Japońscy naukowcy wykazali, w jaki sposób obojętne dla zdrowia komensalne bakterie zapobiegają kolonizacji nosa przez patogeny, w tym przypadku przez gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus).
Korzystny 5-dniowy wegetarianizm
19 maja 2010, 08:42Przejście na 5 dni w tygodniu na dietę wegetariańską znacznie zmniejsza zawartość antybiotyków i ftalanów w organizmie.
Prawo Kirchhoffa do poprawki!
14 maja 2010, 17:41Podstawowe prawa fizyki obowiązują od tak dawna i są potwierdzone tyloma dowodami, że uważamy je za niewzruszone. Tymczasem okazuje się, że czasem nie opisują poprawnie wszystkiego i trzeba je sformułować na nowo. Jak prawo Kirchhoffa.
Mszyca niczym pomidor
30 kwietnia 2010, 15:53Mszyce grochowe (Acyrthosiphon pisum), zwane też grochowiankami, są jedynymi zwierzętami na świecie, które samodzielnie wytwarzają karotenoidy. Dotąd sądzono, że żółte, czerwone i pomarańczowe barwniki, będące naturalnymi przeciwutleniaczami oraz prekursorami witaminy A, wytwarzają jedynie rośliny, a zwierzęta muszą je sobie zapewnić, odpowiednio komponując dietę.